Vínopička cestovatelka

S Vínopičkou jsme si připravili pár tipů, kam vyrazit na výlet za vínem.

1. Vinařství Marek v Olbramovicích

Návštěva vinařství v Olbramovicích vám dá více než ochutnávku z mnoha vín, ale i především kousek z naší historie. Nachází se zde historické sklepní komplexy o kterých je zmínka již z roku 1321. Sklepy jsou 7 - 8 metrů pod povrchem země a tvoří svými uličkami zajímavý labyrint. Ve vinařství Marek je také další zajímavost a tím je speciální výroba vín zvaných Ódické. Cílem výroby je zpomalení stárnutí vína a odstranění negativní chuti při požitku z vína. Na tomto místě budou mít radost nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše oči, které si užijí místní historii.

2. Vinařství Perla vín

Chtěli byste ochutnat víno, ale i v jiné podobě než v tekuté? V obci Jezeřany - Maršovice jste na správném místě. Nejenže můžete ochutnat z pestré nabídky vín, ale především zde nabízí i jedinečné vinné želé. Za tento speciální produkt si zasloužili ocenění certifikátem Znojemsko regionální produkt®

3. Vinice sv. Kláry v Troji

Tentokrát vás nezavedeme na ochutnávku vína či vinného želé, ale do vinice, kterou zná snad každý. Krásný den v Praze můžete strávit ve vinici sv. Kláry v Troji, kde se můžete projít s kočárkem nebo s pejskem na vodítku. Kochat se můžete různými odrůdami vinné révy nebo se i něco málo naučit. Na stezce naleznete například texty o škůdcích nebo chorobách vín a jak se tomu všemu dá zabránit. Vinici zdobí i historické předměty či dobové fotografie. Můžete vyzkoušet i Banku vůní, kde lze přičichnout až k 13 vzorkům základních vůní prvků vína (ovoce a jiné). 

4. Blatnice pod Svatým Antonínkem

Zažít Moravu, jak se patří je možné v Blatnicích pod Svatým Antonínkem. V této obci ochutnáte mnoho výborných vín, zažijete historii a zdejší kulturu v podobě místních slavností. Kostel s poutní kaplí sv. Antonína Paduánského patří mezi  jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Blatnice mají velmi bohatou vinařskou tradici a místní vinaři zpracovávají svou úrodu klasickým způsobem ve sklepech. Místním, nejznámějším vínem je je takzvaný Blatnický roháč. Zastavit se můžete do místního muzea a nebo na blatnické hody, při kterých Moravu doslova zažijete. Při slavnostech můžete vidět zdejší zvyky a hlavně nádherné kroje.

5. Za víno pouze na Moravu? Ale vůbec ne!

Když vám známí řeknou, že jedou do vinného sklípku, tak si ve většině případech představíte Moravu, ale vůbec to tak nemusí být! I v Čechách se nachází vinařství s bohatou tradicí, patří zde například Velké Žernoseky, Mělník, Karlštejn, Litoměřice, Praha a nebo také Kutná Hora. Výlet za vínem si tedy můžete udělat nejen na Moravu, ale i na Ústecký kraj nebo v okolí Berounky a Vltavy. 

Legenda:

1. Vinařství Marek v Olbramovicích       2. Vinařství Perla vín

3. Vinice sv. Kláry v Troji                     4. Blatnice pod Svatým Antonínkem

5/1. Velké Žernoseky                          5/2. Mělník

5/3. Karlštejn                                     5/4. Litoměřice

5/5. Kutná Hora